Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Xing Yi

Wat is Xing Yi?

“Xing Yi” betekent vorm en geest of vorm gegenereerd uit de geest, vroeger werd ook wel gezegd, vorm gegenereerd uit het hart. Xing Yi is een erg oude Chinese vechtkunst en dateert rond 1600. Het behoort samen met Tai Chi en Ba Gua tot de interne stijlen van Wushu. Xing Yi onderscheidt zich van Tai Chi en Ba Gua door zijn directe en felle aanvalstechnieken. Tai Chi gebruikt de kracht van zijn tegenstander. Ba Gua kenmerkt zich door cirkel bewegingen met ontwijkmanoeuvres. Xing Yi technieken zijn direct, hard en meedogenloos.

Goede samenwerking van het hele lichaam en de geest is essentieel bij Xing Yi. Wanneer een Xing Yi beoefenaar een stoot maakt, worden niet alleen de heup en armen gebruikt, maar het hele lichaam om een explosieve kracht te creëren.

Bij Xing Yi leer je de verschillende krachten op te bouwen en deze snel en direct uit te oefenen. Dit principe maakt van Xing Yi een zeer krachtig gevechtssysteem waarbij je je fysiek niet veel hoeft in te spannen. Het verscherpt de geest en vergroot de innerlijke kracht en alertheid.

Zie hier meer video’s over Xing Yi vormen en applicaties.

De Vijf Elementen

De kern van Xing Yi ligt in de vijf basis vuisttechnieken, ook wel de vijf elementen genoemd. Xing Yi is namelijk gebaseerd op de Chinese principe van de vijf elementen. Elke vuisttechniek symboliseert één van de vijf elementen.
De vijf elementen worden ook gebruikt bij de Chinese geneeskunde, waarin elk element een orgaan van de mens symboliseert. Bij Xing Yi representeert elk vuisttechniek de kracht van het element. Elk element bevat zijn eigen interne kracht.

1. Metaal PI vuisttechniek
2. Hout PENG vuisttechniek
3. Vuur PAO vuisttechniek
4. Water QUAN vuisttechniek
5. Aarde HENG vuisttechniek

De Twaalf Dierenvorm

De twaalf dierenvormen worden behandeld, nadat de vijf basis vuisttechnieken zijn beheerst. Elke diervorm bevat zijn eigen interne kracht van het dier. Elk dier heeft een of meerdere applicaties voor aanval en verdediging. De slangtechniek is soepel en lenig. De tijgertechniek is fel en krachtig. Een diervorm is een combinatie van elementen uit de vijf elementen. De tijger bijvoorbeeld bezit zowel de metaal- als de vuurkracht.

 1. Draak
 2. Tijger
 3. Paard
 4. Kip
 5. Aap
 6. Slang
 7. Havik
 8. Zwaluw
 9. Krokodil
 10. Struisvogel
 11. Beer
 12. Adelaar