Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Vragen over Tai Chi

Tai Ji Quan is moeilijk te leren, hebben Yoga of Qi Gong hetzelfde effect?

Wanneer men Tai Ji Quan wil beoefenen om haar positieve effecten op de gezondheid dan zou men deze vraag positief kunnen beantwoorden. Maar wanneer men Tai Ji Quan beoefent om kracht te ontwikkelen en om zichzelf te leren verdedigen, zowel lichamelijk als geestelijk, dan is de beoefening van Tai Ji Quan niet te vergelijken met Yoga of Qi Gong.


Met welke stijl kan men het beste beginnen, als men nog geen ervaring heeft met Tai Ji Quan?

Men kan het best beginnen met de Yang stijl. De Yang stijl is de standaard. Men leert stabiliteit en balans, de juiste lichaamshouding te behouden en lichaam en geest te ontspannen. Bovendien is de Yang stijl geschikt voor alle leeftijden ongeacht de lichamelijke conditie. De Chen stijl is vaak te zwaar voor mensen met een wat zwakkere lichamelijke conditie, de Wu stijl is moeilijk vanwege de balans, de Wu Hao stijl is moeilijker vanwege de kleinere bewegingen en de nadruk op de principes in plaats van de beweging en de Sun stijl ten slotte is moeilijk vanwege de vele bewegingen en de coördinatie die vereist is voor de juiste uitvoering.


Waarom is Tai Ji Quan onderverdeeld in vijf verschillende stijlen?

Tai Ji Quan vindt haar oorsprong in de gevechtstechnieken van Qi Ji Guang. De Chen familie leerde de stijl van Qi Ji Guang en stelde de eerste Tai Ji Quan vormen samen. De oorspronkelijke Chen stijl Tai Ji Quan is om die reden meer op het ontwikkelen van kracht en de toepassingsmogelijkheden van Tai Ji Quan in gevechtssituaties gericht.

Yang Lu Chan die de Chen stijl Tai Ji Quan leerde van de Chen familie paste de stijl aan en bracht het harmonie principe in in de stijl. Omdat Yang Lu Chan de elite van China trainde en zelfs les gaf aan het keizerlijk hof, maakte hij de stijl eleganter, zodat deze meer paste bij de personen die hij les gaf. Deze stijl noemen we tegenwoordig de Yang stijl Tai Ji Quan.

Wu Quan You, een leerling van Yang Lu Chan, was bewaker van de keizer en een van de beste worstelaars van zijn tijd. Hij bracht zijn kennis in en combineerde deze met de Tai Ji Quan vormen die hij leerde van Yang Lu Chan en vormde zo de Wu stijl Tai Ji Quan.

Een andere leerling van Yang Lu Chan, Wu Yu Xiang, was gefascineerd door Yang’s stijl. Hij reisde zelf af naar Chen Jia Kou, de plaats waar Yang Lu Chan zijn stijl leerde van de Chen familie. Maar hij werd doorgestuurd naar het nabij gelegen dorp Zhao Bao Zhen. Daar leerde Wu Yu Xiang de Chen stijl en de zogenaamde Zhao Bao stijl. Wu Yu Xiang was bijzonder goed opgeleid en bijzonder intelligent, om die reden benaderde hij de stijl op een bijna wetenschappelijke manier. Hij liet alle, in zijn ogen, overbodige bewegingen weg en bracht de stijl terug tot de absolute essentie. De zogenaamde Wu Hao stijl zoals deze stijl wordt genoemd kenmerkt zich dan ook door de kleine bewegingen.

Sun Lu Tang leerde Tai Ji Quan van Hao Wei Zhen (een directe leerling van Wu Yu Xiang), maar was zelf ook een grote Xing Yi Quan meester. Sun Lu Tang combineerde de twee stijlen en vormde zo de Sun stijl Tai Ji Quan. Xing Yi Quan leert hoe met het gehele lichaam te bewegen en kracht te ontwikkelen door gebruik te maken van het gehele gewicht. Zo werd de Sun stijl een Tai Ji Quan stijl waar veel meer in wordt bewogen dan in de andere stijlen (stappen, lopen, draaien, etc.)


Kan gezegd worden dat iemand die alle bewegingen en vormen heeft geleerd en heel precies kent, een hoog niveau in Tai Ji Quan heeft bereikt?

Nee, het exact kennen van de vormen en het precies kennen van de bewegingen betekent niet automatisch dat iemand ook een hoog niveau in Tai Ji Quan heeft bereikt. Het niveau is eigenlijk alleen af te lezen aan of iemand de Tai Ji principes goed weet toe te passen en door te voeren in al zijn bewegingen. Hoe gebruikt iemand zijn lichaam? Gebruikt hij zijn lichaam als een geheel? Blijft hij voordurend in balans? Het doel van Tai Ji Quan is in harmonie te komen met de natuurlijke principes, men bereikt dit juist door te ontdekken, te onderzoeken, te experimenteren en te ondervinden.