San Shou
Wat is San Shou of San Da?
San Shou staat voor vrije gevechten. Het is ontstaan uit de Chinese militaire Academie die intensieve onderzoeken heeft verricht op de traditionele Wushu stijlen. San Da is de officiële wedstrijdnaam voor de full-contact gevechtssport in China. De San Shou technieken worden toegepast bij San Da. Echter zijn er wedstrijdregels gebonden aan San Da. Men mag bijvoorbeeld geen elleboogstoten en kniestoten uitdelen. Bij San Shou zijn deze regels niet van toepassing. San Shou is een compleet aanval- en verdedigingssysteem samengesteld uit de beste en effectiefste technieken van de verschillende Wushu stijlen. San Shou technieken kunnen verdeeld worden in vier grote categorieën:
- Stoottechnieken
- Traptechnieken
- Werp- en worsteltechnieken (Shua Jiao)
- Klem- en greeptechnieken (Qin Na)
Zie hier een video over San Shou technieken.
San Shou is anders dan bijvoorbeeld kickboksen, omdat behalve boksen en traptechnieken ook werp-, greep- en worsteltechnieken worden gebruikt. Werptechnieken zijn zeer effectief om van dichtbij snel en onverwacht de aanval van de tegenstander te onderbreken. San Shou gebruikt niet alleen de arm en knie om een trap te blokkeren, maar ook grijptechnieken om een trap op te vangen en het been vast te pakken. Daarnaast worden worsteltechnieken en klemtechnieken gebruikt om de tegenstander onder controle te krijgen bij onder andere grondgevechten.
San Da wedstrijden
San Da wedstrijd staat op de nominatie voor Olympische erkenning en is ook erg populair buiten China. San Da wedstrijden worden gevochten op een podium van 8 x 8 meter zonder ring. San Da deelnemers mogen namelijk elkaar uit het podium werpen of duwen. Wie het eerst uit het podium komt krijgt strafpunten. De deelnemers dragen bokshandschoenen, hoofd- , romp-, gebit- en scheenbeenbeschermers. De technieken die gebruikt mogen worden zijn:
– trappen
– stoten
– vegen
– grepen
– werpen
– duwen
Knie- en elleboog technieken mogen niet gebruikt worden. Een San Da gevecht bestaat uit twee ronden, elk van 2 minuten en met een derde ronde als de wedstrijd onbeslist is. Een overwinning wordt beslist op punten of op knock-out.