Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Qi Gong

qi-gong-slider

Qi Gong is een systeem van ademhaling, concentratie en beweging met als doel om de gezondheid te optimaliseren. Door het openen van de meridianen en bevorderen van de energiecirculaties in het lichaam wordt het lichaam gereinigd van ziekmakende energie en weer aangevuld met nieuwe gezonde energie.
Qi of Chi is de verzamelnaam van alle vormen van energie in de natuur en Gong is het ontwikkelen ervan door beoefening waarbij nadruk moet worden gelegd op de inspanning, tijd en geduld die benodigd zijn om het beoogde doel te bereiken. Qi Gong technieken zijn in het algemeen niet ingewikkeld maar bij correcte beoefening zijn de resultaten verbluffend. Bij een goede Qi circulatie in het lichaam, een verbeterde positie van de ruggeraat, een goede ademhaling en een scherpe geest bereikt men een optimale gezondheid, een verjonging van het lichaam en een verhoogde sensitiviteit. Vandaar dat het beoefenen van Qi Gong heel gezond is en geschikt is voor iedereen.

 

De voordelen van het beoefenen van Qi Gong zijn onder andere

  • stress verminderen
  • meer energie genereren
  • alertheid vergroten

Gevorderde beoefenaars kunnen op den duur ook verschillende latente functies rehabiliteren. De belangrijkste Qi Gong systemen die o.a. bij Jing Wu onderwezen worden zijn de Pa Duan Gin, Xing Yi Nei Gong, Qi Gong ‘Vijf Dieren’ en Nei Yang Gong. Pa Duan Gin wordt ook de acht brokaten Qi Gong genoemd en het is samengesteld uit korte bewegingen (Daoyins) die bedoeld zijn om de gewrichten en meridianen van het lichaam te openen en de opgebouwde energie naar een specifieke punt te sturen. Hiermee heft men de blokkades op in het lichaam en stuurt men de zieke energie naar buiten. Xing Yi Nei Gong bestaat uit speciale oefeningen om de samenwerking van het lichaam en het zenuwstelsel zodanig te ontwikkelen dat de geest tegelijkertijd heel alert kan worden en goed kan ontspannen. Daarbij worden de diverse lichamelijke functies ontwikkeld. Nei Yang Gong is een meditatief Qi Gong systeem met korte bewegingen van lichaamsdelen, zittende, staande en liggende oefeningen. De nadruk ligt op het ontwikkelen van innerlijke stilte en alertheid en het oplossen van lichaamskwalen.

Het regelmatig beoefenen van Qi Gong verbetert de energiecirculatie in het lichaam en de lichaamshouding. Het lichaam blijft jong en gezond. Emotionele stress wordt afgevoerd, men voelt zich beter in zijn vel. De geest wordt sterk en de sensitiviteit wordt verhoogd.