Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Choi Lee Fat

WAT IS CHOI LEE FAT SANSHOU 蔡李佛散手


Choi Lee Fat is een traditionele zuid-Chinese vechtstijl uit de provincie Guangdong. De focus van de stijl is snelheid, mobiliteit en kracht. Vanwege de hoge trappen, lage standen en grote zwaaibewegingen is deze stijl veeleisend voor het lichaam en daardoor geschikt voor jonge leeftijden. Choi Lee Fat is tevens één van de grootste Chinese vechtsporten van de wereld en was volgens Bruce Lee de enige Chinese vechtsport die opgewassen was tegen Muay Thai.

Sanshou (vrij vechten) is kort gezegd het los beoefenen van gevechtsbewegingen die normaliter in een set vaste bewegingen zit. Door los te oefenen kan met sneller en efficiënter zelf combinaties herkennen en bedenken in een echt gevecht. Uiteindelijk zullen al deze losse technieken toegepast moeten worden tegen echte tegenstanders, stoot- en trapkussens en andere doelwitten. Sparren is een essentieel onderdeel van de training.

Van oudsher heeft Choi Lee Fat honderden vormen, dat zijn gechoreografeerde sets van bewegingen die traditioneel kyun (拳) worden genoemd. In de Japanse budo sporten staan deze bekend als kata (型). Bij onze school wordt daar juist minder focus op gelegd. Wij beperken ons tot 5 vormen in het curriculum. In plaats van vormen focussen wij bij Jing Wu Nederland op het gevecht, de training van het lichaam en de cultivatie van je warrior spirit (krijgersmentaliteit).

DE VOORDELEN

 1. Respect:
  Je kunt je doel in de vechtsport bereiken met respect voor je organisatie, je leraar, je trainer, je medeleerling en voor jezelf. De cultivatie van een goed hart is evenzo belangrijk als de ontwikkeling van een sterk lichaam.
 2. Wilskracht:
  Hard werken en toewijding zijn de beste manieren om te excelleren. In de sport en in elk ander aspect van het leven.
 3. Martiale Deugd:
  Bij gevechtstechnieken zijn martiale deugden een vast onderdeel. Jing Wu NL geeft de juiste normen, waarden en gedragsregels die deel van een volwaardige vechtsporter zijn.
 4. Vallen en Opstaan:
  Een boom groeit nooit sterk zonder wind. Bij CLF leer je omgaan met tegenslagen, letterlijk en figuurlijk.
 5. Fit en Afgetraind Lichaam:
  Een gezond lichaam is een belangrijke factor voor het ontwikkelen van een gezond verstand. Bij Choi Lee Fat moet iedereen voor een hogere gradatie voldoen aan strenge conditionele eisen. Elke leerling wordt fit als deze verder wil komen.
 6. Vechtersbaas Worden:
  Choi Lee Fat is een vechtkunst gesmeed en getemperd in de oorlogsvuren van de Taipingopstand (1850-1864), de meest geweldadige opstand in menselijke geschiedenis. De CLF technieken zijn effectief en direct toepasbaar.

BASISTECHNIEKEN EN GRADATIESYSTEEM

穿、捞、挂、捎、插;擒、拿、镖、顶、撞

Tsyun, Nao, Gwa, Sau, Tsap; Kam, Na, Biu, Ding, Zong


Dit zijn de tien basistechnieken die de basis van CLF technieken vormen, maar, laat je niet misleiden door het woord basis. Elk van de concepten is makkelijk aan te leren maar moeilijk te beheersen. Om deze reden worden de technieken één voor één over een lange periode onderwezen aan de leerling en pas wanneer de leerling er klaar voor is.

Voor CLF Sanshou zijn er bij Jing Wu Nederland 9 niveaus onderverdeeld in 3 categorieën:

Beginner (低级 dai kap):Niveau 1 (yat kap)
Niveau 2 (ji kap)
Niveau 3 (saam kap)
Gevorderd (中级 zung kap):Niveau 4 (sei kap)
Niveau 5 (ng kap)
Niveau 6 (luk kap)
Expert (高级 gou kap):Niveau 7 (cat kap)
Niveau 8 (baat kap)
Niveau 9 (gau kap)

Na het doorlopen van alle 9 niveaus zou de leerling pas de basis moeten beheersen. Met andere woorden: het pad van de krijger begint pas na het doorlopen van alle niveaus. In de krijgskunde is er geen sprake van een eindstreep.

DE LERAAR

De Choi Lee Fat Sanshou lessen worden gegeven door Shifu Alex Zhao, de jongste zoon van Shifu Q.R. Zhao. Hij traint sinds zijn achtste de Choi Lee Fat stijl en heeft in diverse nationale en internationale competities veelvuldig gouden en zilveren medailles behaald. Hij verzorgt elke zaterdag met plezier de Choi Lee Fat Sanshou trainingen met doel ieder van de leerlingen tot het volgende niveau te helpen.

DE STAMBOOM

In veel Aziatische vechtsporten spreekt men van een lineage van leermeesters. Onze Choi Lee Fat lineage is te traceren naar Grootmeester Chan Heung, de oprichter van de Choi Lee Fat stijl.