Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Interview met Ries

Interview in februari 2008.

Vertel iets over jezelf?

Ik heb na mijn middelbare schooltijd de studie Natuurkunde gevolgd aan de Universiteit Leiden. Ik werk alweer geruime tijd bij TNO Defensie en Veiligheid in Rijswijk. Daar doe ik onderzoek, voornamelijk op theoretisch vlak en m.b.v. computersimulaties, naar de eigenschappen, uitwerking en veiligheidsaspecten van explosieve stoffen. Ik woon sinds 8 jaar in Den Haag en ik ben vrijgezel. Op het gebied van sport heb ik in het verleden meer dan twintig jaar aan volleybal gedaan (op afdelingsniveau). Een andere hobby uit mijn jeugd die ik recent weer heb opgepakt is pianospelen.

Hoe ben je in contact gekomen met Jing Wu Kung Fu school?

Ik heb 4 jaar geleden voornamelijk via Internet gezocht naar scholen waarin les gegeven werd in de interne stijlen en ben daarbij op de Jing Wu website gestuit. Na het volgen van een proefles heb ik besloten bij deze school te blijven.

Welke stijl(en) beoefen je?

Ik beoefen voornamelijk Tai Ji en Xing Yi. Ik heb ook een seizoen aan de San Shou training meegedaan maar omdat alles bij elkaar voor mij toch iets te zwaar werd heb ik dit voorlopig laten vallen. Mogelijk pak ik dit in een later stadium weer op. De interne stijlen zijn voor mij echter het belangrijkste. Ik train momenteel op twee avonden in Rijswijk (di en do avond) en ook op zaterdagmiddag in Haarlem.

Waarom beoefen je deze stijl(en)?

Vier jaar geleden heb ik na een drukke en zware periode besloten om lichamelijk weer veel actiever te worden. Ik had al een aantal jaren vrijwel niets aan lichaamsbeweging gedaan en mede daardoor was mijn gewicht behoorlijk uit de hand gelopen en was mijn lichamelijke conditie ver beneden peil geraakt. Ik heb dit toen eerst met succes in een fitnesscentrum aangepakt maar ik zocht daarna naar een activiteit die minder individueel gericht was en met meer sociale interactie. Ook zocht ik, mede met het oog op mijn leeftijd, naar activiteiten die mijn fitheid en gezondheid op de lange termijn zouden bevorderen en die ik tot op hoge leeftijd zou kunnen voortzetten. Ik ben toen, voor het eerst via demonstraties ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar, op het spoor gekomen van de Chinese interne krijgskunsten. Ik ben toen eerst bij een andere school aan Tai Ji gaan doen voor één les in de week maar omdat ik dat toch te weinig vond en benieuwd was in hoeverre ik snellere, explosievere en meer belastende vechtkunsten nog zou kunnen beoefenen ben ik daarnaast bij Jing Wu aan Xing Yi gaan doen. Later ben ik ook Tai Ji bij Jing Wu gaan beoefenen. Ik heb ook een tijd meegedraaid op de San Shou training, o.a. omdat ik vanouds wel geïnteresseerd ben geweest in vechtsporten maar er in mijn leven nooit aan toe ben gekomen om ze te beoefenen, en ook omdat ik de smaak ervan te pakken had gekregen via Tae Bo en Body Combat klasjes in het fitnesscentrum. Omdat drie uur les op een avond op de duur voor mij echter toch te zwaar werd heb ik dit na een tijdje voorlopig weer laten vallen.

Wat vind je van deze stijlen?

Door Tai Ji leer ik vooral om meer controle over mijn lichaam te krijgen. Mijn houding en balans zijn al sterk verbeterd, ik heb geleerd om me meer te ontspannen en vanuit de structuur van mijn lichaam te werken i.p.v. met kracht. Hierdoor is ook mijn souplesse verbeterd. Door Tai Ji leer ik ook om beter adem te halen en het bevordert mijn concentratievermogen. Al deze zaken zullen waarschijnlijk een zeer positieve invloed hebben op mijn fitheid en gezondheid voor de lange termijn wat eáán van de belangrijke redenen voor mij was om aan Tai Ji te gaan doen. Daarnaast is het ook heel leuk en afwisselend om deze stijl te beoefenen. Bij Jing Wu heb ik al een flink aantal vormen geleerd waaronder een aantal wapenvormen en beoefen ik ook pushing hands. Verder worden naast de bekende Yang stijl ook de belangrijke andere stijlen zoals de Chen stijl onderwezen, waarmee ik nu een voorzichtig begin heb gemaakt.

Belangrijk is ook dat bij Jing Wu de bewegingen worden aangeleerd met het oog op de vechttoepassingen terwijl het bij een aantal andere scholen in Nederland zuiver op de gezondheid is gericht en de geschiktheid voor toepassingen ver buiten beeld is geraakt.

Terwijl Tai Ji als vechtkunst meer gericht is op het afweren en overnemen van een aanval en het toepassen van klemgrepen en voornamelijk ronde bewegingen kent is Xing Yi een veel directere en agressievere vechtkunst die voornamelijk rechtlijnige bewegingen kent. Het is wel een interne vechtkunst waarbij de intentie is dat vanuit een ontspannen houding de interne krachten van het lichaam worden omgezet in een snelle explosieve aanval om daarna weer onmiddellijk in de uitgangshouding terug te keren. Het is voor mij moeilijk om dit goed uit te leren voeren, ook omdat de bewegingen uiteindelijk heel snel moeten worden uitgevoerd. De training heeft een heel ander karakter dan bij Tai Ji. Xing Yi kent vrijwel geen lange vormen maar wordt voornamelijk beoefend met herhalingen van eenzelfde soort beweging of met korte sequenties van een paar bewegingen. Leuk is hierbij dat een groot aantal vechtbewegingen gebaseerd is op het bewegingspatroon van een aantal dieren. Op de training worden ook veel applicatieoefeningen gedaan waarbij aanvals- en verdedigingstechnieken met en op een partner worden uitgevoerd, wel zonder door te halen omdat dit veel te gevaarlijk zou zijn. Van Xing Yi leer ik voornamelijk gebruik te maken van de interne krachten en om uitgaande van een ontspannen houding zeer snel en doelgericht te reageren. Vooral met dit laatste aspect heb ik nog wel veel moeite.

San Shou is in feite een moderne vechtsport, een soort MMA, waarbij zowel (kick)bokstechnieken worden geoefend als werptechnieken en grondvechttechnieken. De training gaat ook gepaard met (licht) sparren. In de tijd dat ik dit beoefend heb heb ik er meer zicht op gekregen wat echt vechten betekent en ook mijn incasseringsvermogen kunnen vergroten. Het is een leuke sport om te beoefenen maar wel conditioneel zwaar.

Wat vind je van de Jing Wu Kung Fu school?

De manier van lesgeven bij Jing Wu is anders dan gebruikelijk bij veel andere Tai Ji scholen in Nederland. Er worden geen groepen van gelijk niveau gevormd maar je kunt op elk moment instromen in de school, waardoor op één les leerlingen van heel verschillend niveau aanwezig zijn. Sifu Zhao verdeelt dan zijn tijd over verschillende subgroepjes waarbij hij soms wordt geassisteerd door enkele gevorderde leerlingen. Dit heeft voor beginners het voordeel dat je niet lange tijd hoeft te wachten tot er weer een beginnersgroep start maar kan anderzijds soms de les wat rommelig maken en vraagt ook meer van de zelfdiscipline. Aan de andere kant bevordert dit wel sterk het contact met leerlingen van hoger en lager niveau wat ook heel leerzaam is. De sfeer van de lessen is heel plezierig. Het is ook een hele ervaring om les te krijgen van iemand met de achtergrond en kwaliteiten en met ook de persoonlijke charme van sifu Zhao. De rol van de assistenten bij de lessen is momenteel vrij klein en is in het verleden groter geweest. Naast de lessen zelf worden er ook regelmatig trips en andere sociale uitjes georganiseerd. Zo is er elk voorjaar een tweeweekse reis naar China met zowel Tai Ji training als toeristische uitjes waar ik ook tweemaal aan heb deelgenomen. Het was bijzonder leuk om eens een week op een echte Chinese wushuschool te bivakkeren en om een bezoek te brengen aan de plaatsen waar Kung Fu en Tai Ji hun oorsprong hebben gevonden en zich hebben ontwikkeld. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de tweejaarlijkse Internationale Chin Woo kampioenschappen, is er elk jaar een gezamenlijk etentje ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar en worden er in de zomer Taiji/Qigong weekends georganiseerd. De school heeft ook een fraaie website die soms wat te weinig wordt bijgehouden maar waar recent weer meer aandacht aan wordt besteed. Alles bij elkaar vind ik Jing Wu een bijzondere en kwalitatief hoogstaande school, waar je op een unieke en plezierige manier de Chinese krijgskunsten kunt leren.