Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Interview met Paul Thornton

Interview in maart 2012

Vertel iets over jezelf?

Mij naam is Paul Thornton en ik ben sinds 2007 bij de Jing Wu school. Ik ben getrouwd, en heb twee kinderen en werk fulltime als oortechnieker bij een Medi-technische bedrijf. Mijn vrije tijd besteed ik met mijn familie en dingen die rondom het huis gedaan moeten worden, en probeer ik altijd ruimte te maken voor Tai Chi oefeningen. Koken vind ik heel leuk, en vaak maak ik samen met mijn kinderen iets lekkers. Het gezond houden van mijn familie is ook een bezigheid, en ik ben ook onlangs geïnteresseerd geraakt in geneeskrachtige kruiden en hun werking.

Hoe ben je in contact gekomen met Jing Wu Kung Fu school?

In het verleden heb ik bij twee andere Tai Chi schools getraind, maar op een gegeven moment bij de een voelde het alsof ik niet meer vooruitging, en was het meer een soort  gymnastiek, bij de andere  klopt het helemaal niet voor mij.

Door een vriend van mij  hoorde ik mooie verhalen over De Jing Wu school, hij  trainde daar al. Ik  heb een dvd van hem geleend, een documentaire gemaakt over Sifu Zhao van de NCRV in 1996  met de naam De Draak onder water. Ik was helemaal onder de indruk ervan en sloot mij aan bij de Jing Wu school, en ben nog steeds onder de indruk.

Welke stijl(en) beoefen je?

Ik  probeer zo veel mogelijk de lesprogramma’s te volgen. Voornamelijk beoefen ik de Yang stijl, maar ook de Chen,  Wu (hao),  Wu , Sun  en  de Yang wapenstijlen . Ik volg ook de Qi Gong les.

Waarom beoefen je deze stijl(en)?

Jaren geleden ben ik door een programma op de tv in aanraking gekomen met Tai Chi. Ik wist toen niet wat Tai Chi was, maar ik voelde meteen een verbinding met de sierlijke bewegingen. Jaren later begon mijn eerste Tai Chi les. Nu vier jaar later ben ik met de oude traditionele yang stijl bezig, een heel mooie vorm van 108 bewegingen die heel veel concentratie eist, wat niet altijd makkelijk is.

Ik heb van Sifu Zhao een heel mooie replica ming dynastie sabel gekocht,en vind het  een leuke afwisseling na de hand vorm, om de  traditionele yang stijl sabel vorm te leren.

Wat vind je van deze stijlen?

Om Tai Chi langzaam en vaak te repeteren worden de bewegingen geabsorbeerd  in je lijf en dan gaat het later vanzelf zonder te hoeven nadenken over de bewegingen. Daarna kan je je beter concentreren, ontspannen en meer aandacht besteden aan het moment, en hoe het voelt. In je centrum blijven en in een natuurlijke en economische manier te bewegen. Het is ook van belang dat in elke beweging de toepassingen herkent worden, anders beweeg je maar zonder intentie. Je bent nooit klaar met Tai Chi. Het gaat om de reis, niet de bestemming. Af en toe kom ik hindernissen tegen, maar daarna ga ik vooruit.

Om Tai Chi te beoefenen ben ik me bewuster geworden van mijn lichaam, en mijn concentratie vermogen is verhoogt. Ik krijg langzamerhand meer rust in mijn  hoofd, en mijn creativiteit  heeft meer ruimte om te groeien. Ik heb van jongs af aan een evenwichtsstoornis wat gepaard gaat met Tinnitus (oorsuizen) en slechthorendheid. Door Tai Chi te oefenen is mijn evenwicht veel beter geworden en het heeft ook een positieve invloed op mijn oorsuizen. Langzamerhand word mijn houding gecorrigeerd, mijn spieren en pezen worden soepeler en sterker. Mijn uithoudingsvermogen word versterkt.

Wat vind je van de Jing Wu Kung Fu school?

Ik vind dat ik veel geluk heb gehad dat ik de Jing wu school heb gevonden. Het is ongetwijfeld een van de beste traditionele krijgskunst scholen in Nederland, en dat allemaal omdat Sifu Zhao daar les geeft. De sfeer is ontspannen en je word stap voor stap begeleid in jouw kunnen. Je krijgt alleen de informatie die je nodig heb, die bij jouw niveau past. Sifu Zhao heeft veel geduld  en met zijn professionele oog ziet hij meteen wanneer je iets fout doet, dan doet hij je na en dan moet ik soms om mijzelf lachen. Hij kan mooie verhalen over China vertellen, en geeft mij veel inspiratie en motivatie om mijzelf verder te ontwikkelen.