Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Interview met Martin

Interview in april 2008.

Vertel iets over jezelf?

Mijn naam is Martin Veldhuis, ik ben 45 jaar en ongetrouwd, werkzaam als assistent controller bij Corus in IJmuiden. Voordat ik met Tai Chi begon heb ik veel aan darten gedaan, nu doe ik dat nog af en toe.

Hoe ben je in contact gekomen met Jing Wu Kung Fu school?

Via internet ben ik in contact gekomen met Jing Wu. Ik was op zoek naar een club om met Tai Chi te beginnen in de omgeving van IJmuiden maar bij eerste die ik benaderde kon ik pas in het nieuwe seizoen beginnen. De volgende was Jing Wu waar ik direct kon beginnen.

Welke stijl(en) beoefen je?

Ik beoefen Tai Chi, Xing Yi en Choi Lee Fat.

Waarom beoefen je deze stijl(en)?

Ik ben voor het eerst met Tai Chi in aanraking gekomen tijdens een rondreis door China, daar zag ik in diverse steden dat de mensen bezig waren allerlei oefeningen te doen, niet alleen Tai Chi maar ook andere sporten en er werd ook gedanst, gezongen en nog diverse andere activiteiten. Thuis gekomen ben ik me er wat in gaan verdiepen en leek het me wel leuk om ook Tai Chi te gaan proberen, ik deed verder niet aan sport en dit leek me een goede manier om wat beweging te krijgen.

Ik ben in 2004 begonnen met een uurtje in de week en langzamerhand is dit een aantal uur in de week geworden. Naast Tai Chi ben ik in 2006 met Xing Yi begonnen. In 2007 ben ik ook Choi Lee Fat gaan beoefenen meer met het idee om mijn conditie te verbeteren.

Wat vind je van deze stijlen?

Tai Chi is zacht en indirect, het lijkt makkelijk om te leren maar ik vind het toch vrij lastig, de houdingen en bewegingen zijn op zich wel snel te leren maar om het “juiste” gevoel erbij te krijgen valt niet altijd mee, bijvoorbeeld in balans en in je centrum blijven, het juiste tempo aanhouden en de chi voelen stromen zijn punten die veel tijd en aandacht vragen om het onder de knie te krijgen. Xing Yi is net als Tai Chi een interne stijl maar direct en hard. Choi Lee Fat vind ik gewoon leuk om een uurtje in de week te doen zie ik het ook, omdat het een externe stijl is, als tegenpool van Tai Chi en Xing Yi.

Wat vind je van de Jing Wu Kung Fu school?

Wat me aan Jing Wu bevalt is de ontspannen sfeer tijdens de lessen en het enthousiasme en geduld van Sifu Zhao.