Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

Interview met Hans Gaarthuis

Interview in januari 2008.

Vertel iets over jezelf?

Mijn naam is Hans Gaarthuis, 59 jaar, gehuwd en vader van 3 kinderen. Ik ben sinds 1970 werkzaam in het verzekeringsbedrijf. Mijn hobby’s: lezen, reizen en vooral Tai Chi.

Hoe ben je in contact gekomen met Jing Wu Kung Fu school?

Door een oproep in het programmaboekje van buurthuis Wijk aan Duin in Beverwijk ben ik in aanraking gekomen met Tai Chi. Hierin werd vermeld dat de lessen werden gegeven door de heer Zhao Qui Rong, een kung fu meester uit China. Dat was in 1995 of 1996. Al tijdens de eerste les wist ik dat dit ‘mijn ding’ was. Sindsdien is Tai Chi een deel van mijn leven geworden. Zhao was pas kort in Nederland en zijn kennis van de Nederlandse taal was net zo slecht als mijn kennis van het Chinees. In het buurthuis waren gelukkig spiegels aan de wanden waardoor je zijn voorbeeld goed kon volgen. De eerste examens werden ook in het buurthuis afgenomen. Een paar jaar later ben ik lid geworden van de Jing Wu Kung Fu school; Zhao gaf toen ook les in een sporthal in Beverwijk.

Welke stijl(en) beoefen je?

Ik beoefen de volgende stijlen: Yang stijl- 8 vorm, 16 vorm, 32 vorm en 42 vorm, Zwaard en stokvorm, Pusing hands, Chen stijl, korte vorm, Qi Gong – 8 brokaat.

Waarom beoefen je deze stijl(en)?

Na de eerste kennismaking hiermee in het buurthuis was ik “verkocht”. De manier waarop Zhao de vorm(en) uitvoert en met name de wijze waarop hij lesgeeft is bijzonder te noemen. Mijn voorkeur gaat toch uit naar de vuistvormen, ik heb weinig met wapens op ofschoon het mooie vormen zijn om uit te voeren.

Wat vind je van deze stijlen?

De diverse Yang stijlen zijn stuk voor stuk prachtig. Elke beweging heeft een doel, soms om het een met het ander te verbinden; de meeste echter gebaseerd op verdediging op een zeer effectieve wijze. Minimale inspanning met maximaal rendement. Het kalmeert de geest, je motoriek wordt aanzienlijk verbeterd en ook je souplesse krijgt een boost. Een uur Tai Chi beoefenen is gelijk aan 20 minuten hardlopen maar zonder dat er verzuring van je spieren optreedt. Je kunt het overal beoefenen; op het strand, in het park, thuis. Beoefenen van Tai Chi voorkomt dat je stram wordt; het houdt je lichaam soepel, is goed voor je houding en balans en, geloof het of niet, het houdt je jong en geeft je energie.

Wat vind je van de Jing Wu Kung Fu school?

De Jing Wu Kung Fu school is enig in zijn soort, al was het maar omdat sifu Zhao lesgeeft. Dat zijn wijze van lesgeven iedereen aanspreekt blijkt wel uit het feit dat veel leden al jaren lang lid zijn en zelden een les verzuimen. Elk onderdeel, elke finesse, elke beweging legt Zhao uit met heel veel geduld, kennis en passie. Geen moeite is hem teveel en je merkt dat hij er plezier in heeft als hij ziet dat je je moeite getroost om precies de instructies te volgen die hij geeft. Op het moment dat je denkt dat je het beheerst volgt altijd de opmerking: “het is goed, maar het kan beter, mooier, duidelijker, preciezer, etc”. Dan doet hij voor hoe je het doet en daarna hoe het echt moet waarna je moet toegeven dat je nog maar aan het begin staat van een ogenschijnlijk simpele vorm. Aldus sta je weer voor een nieuwe uitdaging die ook daarna weer voor verbetering in aanmerking komt. Uiteindelijk moet je vaststellen dat je stukje bij beetje op een hoger niveau bent gekomen. In 2005 ben ik meegeweest naar China onder leiding van sifu Zhao. Een schitterende ervaring in een prachtig land waarbij sifu Zhao alle facetten van zijn land en cultuur laat zien. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Kortom:

ben je na het lezen van dit enthousiaste verhaal nieuwsgierig geworden? Meld je aan of kom eens langs voor een proefles. Je leeftijd is geen enkele belemmering. Neem gemakkelijke kleding mee en gympen en “proef de les” , de sfeer en vooral het gevoel. Je zult er geen spijt van krijgen.