Jing Wu
Jing Wu, ook bekend als Chin Woo, is ongeveer 100 jaar geleden opgericht in China na de depressie van Wushu door de Bokseropstand (1909). Inmiddels is Jing Wu verspreid over de hele wereld. Jing Wu vertegenwoordigt een selectie van de beste systemen uit de Chinese krijgskunsten. In tegenstelling tot veel vechtkunstscholen richt Jing Wu zich niet op een bepaalde stijl, maar haalt het beste uit alle Wushu stijlen. Jing Wu Kung Fu Nederland is in 1993 opgericht door Sifu Q.R. Zhao en is lid van de World Chin Woo Athletic Association te Shanghai China.
Jing Wu heeft ten doel:
- Het ontwikkelen, beoefenen en toepassen van de oorspronkelijke waarde van de traditionele Chinese gevechtskunsten;
- Het ontwikkelen, ontplooien en geven van bekendheid aan het begrip Wushu als een combinatie van lichamelijke training, filosofie en cultureel artistieke richting;
- Het samenvoegen van verschillende Wushu stijlen zoals deze voor het eerst werd gehanteerd door meester Huo Yuanjia;
- Het aanbieden van een hooggekwalificeerd lesprogramma ter bevordering en ter beoefening van Wushu.
Jing Wu Kung Fu zorgt voor een toename van weerbaarheid, gevechtskwaliteiten, kracht, conditie, coördinatie, ontspanning, ontlading (afname van stress), concentratie en gezondheid. Het bedrijven van de kunst is geschikt voor alle leeftijden en wordt zo nodig aangepast aan het individu.
Jing Wu Kung Fu is het enige officiële lid in Nederland erkend door de World Chin Woo Athletic Association met hoofdkwartier in Shanghai, China. Alle andere organisaties in Nederland die de naam Jing Wu gebruiken zijn geen erkende en officiële Jing Wu scholen.

De Geschiedenis
Grootmeester Huo Yan Jia (oprichter van Chin Woo, 1867–1909) was het vierde kind in een gezin van 10 broers en zussen. Tijdens zijn jeugd werd hij vaak ziek en werd hierdoor regelmatig gepest door andere kinderen in zijn provincie. Ironisch genoeg weigerde zijn vader, die zelf kungfu onderwees, zijn zoon deze vechtkunst te leren. Daarom moest de jonge Huo zich verstoppen achter struiken om stiekem toe te kijken hoe zijn vader andere leerlingen trainde in de binnenplaats. Grootmeester Huo oefende vervolgens 10 jaar lang in het geheim. Zijn ouders ontdekten dit pas toen hij zijn leeftijdsgenoten begon te verslaan in gevechten. Later accepteerde zijn vader hem officieel als leerling en leerde hij zijn zoon alles wat hij wist. Op een dag vocht hij tegen een buitenlander en verwierf direct roem. In deze periode waren veel buitenlanders in China, en sommigen noemden de Chinezen de “Zieke Mannen van Azië”. Om het imago van de Chinezen te beschermen, besloot Grootmeester Huo de Chin Woo School op te richten, zodat alle Chinezen de kans kregen kungfu te leren en zichzelf te versterken om het land te verdedigen.
In 1909 werd een Europese worstelaar naar Shanghai gestuurd om een uitdaging aan te gaan met elke Chinese tegenstander. Het nieuws verspreidde zich snel door Shanghai. Later nodigden enkele Chinezen Grootmeester Huo uit om de uitdaging aan te gaan. Hij greep de kans en zegevierde. Dit incident versterkte zijn reputatie verder.
Naarmate zijn overwinning bekender werd, verspreidde ook de Chin Woo-gedachte zich. Helaas overleed Grootmeester Huo in augustus 1909. Op 3 maart 1910 heropenden de heren Chen Gong Zhe, Yao Chan Bo en Lu Wei Chang de Chin Woo-school. Na zijn overlijden zetten zijn jongere broer, Huo Yuan Siang, en zijn zoon, Huo Tong Ker, het onderricht voort bij de Chin Woo Association. Later werden vele beroemde martial arts-meesters uitgenodigd om bij Chin Woo te onderwijzen. Hoewel ze uit verschillende scholen kwamen, volgden ze allemaal de Chin Woo-regels. Zo groeide Chin Woo uit tot een beroemde en geliefde martial arts-organisatie in Shanghai. Chin Woo sponsorde de meeste vechtspeltoernooien. In 1966 moest Shanghai Chin Woo echter stoppen met martial arts-activiteiten vanwege communistische regelgeving. Deze beperkingen werden later opgeheven, waarna de activiteiten herleefden.
Na de dood van Grootmeester Huo werd Chin Woo gereorganiseerd om ook in andere delen van China en Azië toegankelijk te worden. In 1920 zond Shanghai Chin Woo afgevaardigden naar Zuidoost-Azië. Li Hui Seng, Luo Xiao Ao, Chen Gong Zhe, Ye Shu Tian en Mevr. Chen Shi Chao stopten eerst in Saigon, Vietnam. Daar openden ze de eerste Chin Woo-school, later gevolgd door vestigingen in delen van Maleisië en Singapore. Om hun vaardigheden te bewijzen, moesten ze vaak demonstraties geven of uitdagingen aangaan. Tegen 1923 hadden deze vijf Chin Woo-meesters scholen geopend in heel Zuidoost-Azië en negen landen bezocht. Van hen werd Ye Shu Tian beschouwd als de meest deskundige in kungfu.
Copied