Hoe doe je een Kungfu groet?
Traditionele vechtsporten hebben vaak een lange geschiedenis en zijn vaak afkomstig zijn van andere culturen Veel van die culturele gewoontes worden in stand gehouden bij sportscholen. De traditionele Chinese vechtsporten zijn hier geen uitzondering. Wij groeten elkaar met wat bekend staat als de “wushu groet”. Er zijn verschillende standaarden die gehanteerd worden, welke groet er gebruikt wordt bij een school hangt volledig af van het cultuurgebied waar de stijl vandaan komt, wat de specifieke geschiedenis van de stijl zelf is en of ze zich niet hebben aangepast aan de moderne standaard groet. Buiten de vechtsporten worden er ook andere groeten gebruikt in de Chinese cultuur. Hieronder zullen de verschillende contexten en groeten uitgelegd worden.
De Gongshou Groet
In het Chinees heet deze groet de gongshou li 拱手礼. Dit is een traditionele groet die tegenwoordig nog zichtbaar tijdens Chinees nieuwjaar en wanneer er geluk aan anderen wordt toegewenst. Mannen verrichten deze groet door met de rechterhand een losse vuist te vormen en vervolgens de linkerhand over de rechterhand te vouwen, vrouwen dienen de vuist nog losser te vormen en de rechterhand over de linkerhand te vouwen. Bij deze groet zijn de polsen ontspannen (ingezonken). De handen mogen dichtbij het lichaam zijn en zelfs contact maken met de borst. Bij deze groet is het toegestaan en historisch gebruikelijk om ook te buigen naar de elkaar.
De Baoquan Groet
Deze groet wordt in het Chinees baoquan li 抱拳礼 genoemd. De groet wordt verricht door de linkerhand over de rechtervuist te vouwen. De pols is recht en de handen zijn ongeveer 20 centimeter van de borst verwijderd. Het verschil met de Kungfu groet is dat deze groet niet met uitgestoken vingers wordt verricht. Bij Jing Wu is deze groet ook gangbaar.
De “Kungfu” Groet
Ook deze groet wordt de baoquan li genoemd. Deze groet is niet bij elke school hetzelfde. De Pak Mei (baimei) stijl plaatst bijvoorbeeld de rechterhand verticaal boven de linker vuist. De Baji Quan (bazjie tsjen) stijl plaatst de uitgestrekte rechterhand over een gesloten linkerhand. Choi Lee Fat (cailifo) stijl plaatst de uitgestrekte linkerhand op de rechtervuist en draait de handpalmen naar buiten.
Bij Jing Wu hanteren we doorgaands de standaardgroet die door de Chinese Wushu Vereniging wordt voorgeschreven. Dat is een uitgestrekte linkerhand bovenop de rechtervuist. De rug is recht, de kin opgeheven en de ogen kijken recht naar voren. Bij deze groet is het dus nadrukkelijk niet de bedoeling om een buiging te maken. Bij een wedstrijd zou dat je ook punten kosten.
Het symbolisme van deze groet is de nadruk op li 礼, een filosofisch concept dat vertaald kan worden als ritueel, etiquette of decorum. Een ander traditioneel Chinees concept is de tweesplitsing van het Martiale (Wu 武) en het Civiele (Wen 文). De linkerhand symboliseert het civiele en en het decorum. De li wordt voorop geplaats en gepresenteerd aan de ander. Dit wil zeggen dat je je nederig opstelt en dat je het martiale, je vuist, zal inperken volgens de regels van de li.
Bij Jing Wu groeten we wanneer we:
- elkaar begroeten;
- de zaal betreden;
- de les beginnen;
- het gevecht beginnen;
- de les afsluiten;
- de zaal verlaten.
Historische Groet
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je deze video over de historische Chinese groet bekijken.
Wil je meer weten over de gebruiken in een traditionele Kungfu school, waarom de Choi Lee Fat groet naar buiten is gedraaid, hoe Taoisten en Boeddhisten groeten en diverse andere onderwerpen? Kom dan een keer langs bij Jing Wu of hou gewoon deze website in de gaten.