Pages Navigation Menu

Chinese traditionele krijgskunsten o.l.v. voormalige bondcoach van China Sifu Q. R. Zhao

China Reis Zomer 2016 Zuid China en Shanxi

In de zomer van 2016 zijn wij weer van plan naar China te reizen. De reis naar China dit jaar is uniek omdat we van traditionele Kantonese meesters kunnen leren leeuwendansen en kennis kunnen maken met Hung Gar Kuen, wat, net als Choy Lee Fat, een Kantonese kungfu stijl is. Dit is het jaar waar we in de voetstappen kunnen volgen van de helden in oude kungfu films. Maak kennis met de authentieke Kantonese keuken met Dim Sum, Geroosterde Gans, Vers Gestoomde Vis, Char Siu Vlees en veel meer.

Verder bezoeken we ook de provincie Fujian, waar er een grote Hakka bevolking woont met een aparte cultuur. Het Wuyigebergte is een cultuurgebied waar veel gaande was in de vroege Chinese geschiedenis, tegenwoordig verbouwen ze thee die door heel China bekend is.

Ook bezoeken we de provincie Shanxi, de provincie waar ze van graanproducten houden. Noedels, brood, pasta en dergelijke.

De reis zal plaatsvinden van 15 juli 2016 t/m 20 augustus 2016. (waarvan 15 juli t/m 1 augustus deel 1 is, en 2 augustus t/m 20 augustus deel 2)

De reisbestemmingen zijn: Guangzhou, Fengshun, Wu Tai Berg in Tai Yuan en Tao Hua Tan in Anhui (niet zeker)

De focus van deze reis zal liggen op training. Er zal les worden gegeven in boksen, Choy Lee Fat, Hung Gar Kuen, Taiji Quan, Leeuwendansen en Zen meditatie.

De reis wordt opgedeeld in twee delen. Het is mogelijk om je in te schrijven voor deel 1, deel 2, of allebei.

Kosten: 80,- Euro per dag. (bedrag inclusief vervoer in China, drie maaltijden per dag en accommodatie; exclusief vliegtickets en 10% commissie)

Deze reis zal alleen plaatsvinden als er niet genoeg mensen zich aanmelden voor de wedstrijd naar de Verenigde Staten.

 

Reisplanning:

15 juli: Vertrek van Amsterdam naar Guangzhou
16 juli: Aankomst, logeren in Tian Yi hotel
17 juli: Met de trein naar Fengshun, verblijf in Baofeng Hot Spring Hotel
18 juli: Training (Leeuwendansen, Hung Kuen, Boksen, Taiji en Qigong)
19 juli:
20 juli:
21 juli:
22 juli:
23 juli: Naar Fujian (Hokkien) Wuyigebergte
24 juli Na het Wuyigebergte terugreizen naar Fengshun
25 juli: Training (Leeuwendansen, Hung Kuen, Boksen, Taiji en Qigong)
26 juli:
27 juli:
28 juli:
29 juli:
30 juli:
31 juli: Einde deel 1 van de reis. Deel 2 deelnemers vertrek van Amsterdam naar Guangzhou.
1 augustus: Ontvangen deel 2 deelnemers. Wegbrengen deel 1 deelnemers.
2 augustus: Verblijven in Guangzhou
3 augustus: Vliegen naar Tai Yuan Wu Tai Berg in Shanxi
4 augustus: Verblijven op de Wutai Berg
5 augustus:
6 augustus:
7 augustus:
8 augustus:
9 augustus: Terug naar Guangzhou, direct doorreizen naar Fengshun
10 augustus: Training (Leeuwendansen, Hung Kuen, Boksen, Taiji en Qigong)
11 augustus:
12 augustus:
13 augustus:
14 augustus:
15 augustus:
16 augustus:
17 augustus:
18 augustus:
19 augustus:
20 augustus:  Terug naar Nederland

 

廣東 De Provincie Guangdong (Kwangtung)

Guangdong

Guangdong is een van de meest zuidelijke provincies van China en heeft een zeer grote bevolking. Uit de provincie Guangdong onstonden veel Kung Fu legendes waaronder Wong Fei Hung (talloze keren verfilm. De rol van Jet Li in Once Upon a Time in China, de rol van Jackie Chan in Legend of the Drunken Fist) en Ip Man. Verscheidene kungfu stijlen zoals Choy Lee Fat, Hung Ga en Wing Chun komen ook uit provincie Guangdong. In de provincie Guangdong spreekt men voornamelijk Kantonees, net als in Hongkong.

Ook onze Shigong Zeng Qinghuang (de shifu van shifu Zhao) komt uit de provincie Guangdong.

 

廣州 Guangzhou (Kanton)

Guangzhou1

Kanton is vanouds één van de belangrijkste Chinese havensteden. De Portugezen waren in 1514 de eerste Europeanen die Kanton bereikten via de zee. De Portugezen hadden een monopolie op de handel in China totdat de Nederlanders arriveerden in de 17e eeuw. In 1728 opende de Vereenigde Oostindische Compagnie een factorij in Kanton. In de periode dat het Kantonsysteem (1757-1842) fungeerde, waren de Dertien Factorijen in Kanton de enige plaats waar buitenlanders handel mochten drijven met China. Na de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) werd Kanton één van de vijf havens die opengesteld werden voor buitenlandse handelaren.

 

Guangzhou2

Shifu Zhao is geboren en getogen in Guangzhou en heeft grote delen van zijn kennis over Kungfu opgedaan in deze stad. Ook toen hij de coach van het Kantonese Wushu team werd in de jaren 80 was Guangzhou zijn thuisbasis.

 

 

Guangzhou3

Tijdens ons verblijf in Guangzhou overnachten we in het 天一 (Tian Yi) hotel vlak bij metrohalte 市二宫(Second Worker’s Cultural Palace). Shifu heeft in zijn kindertijd in dezelfde wijk gewoond.

 

 

 

 

 

丰順 Fengshun

Fengshun1 Fengshun2

 

 

 

 

 

Fengshun ligt in het noordoosten van de provincie Guangdong. Shifu Zhao heeft oud-leerlingen die hier nu een sportschool hebben opgericht door wie wij ontvangen zullen worden. Ook deze plaats heeft oude Kungfu legendes. Fengshun staat bekend om de aanwezigheid van hete bronnen en de Longgui waterval.

福建 Fujian (Fu-Tsjien)

Fujian (ook bekend als Hokkien) ligt ten noorden van Guangdong. Kilometers van de Fujianese kust af ligt het eiland Taiwan. In Fujian spreekt men Min. Het Min wordt gesproken in de provincies Fujian en Hainan in het oosten van Guangdong en op Taiwan en de Zhoushan-eilanden. Veel overzeese Chinezen uit deze gebieden hebben hun dialect uit het Min meegenomen naar hun nieuwe verblijfplaats.

武夷山 Wuyigebergte

Het Wuyigebergte is een bergketen in het noorden van de Chinese provincie Fujian. Het gebergte heeft een oppervlakte van 60 km², met bergen tussen de 1000 en 1500 meter. In 1999 werd het Wuyigebergte toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wuyigebergte1 Wuyigebergte2

Het Wuyigeberte heeft een lange geschiedenis omtrent de theebouw van vier theesoorten (四 大名枞) die het meest bekend zijn: Grote Rode Gewaad (大红袍), IJzeren Arahant (铁罗汉), Witte Hanenkam (白鸡冠) en Gouden Schildpad (水金龟).

Hier zijn ook historische Taoistische tempels en kloosters. Verder is dit gebergte ook de broedplaats geweest voor het Neoconfucianisme dat populair was in de 11e eeuw.

五台山Wu Tai Berg

WuTaiBerg De Wutai Shan is een berg in de Volksrepubliek China. De berg is van grote betekenis voor het boeddhisme en geldt naast Emei Shan, Putuo Shan en Jiuhua Shan als één van de vier heilige bergen in China. Boeddhisten komen naar Wutai Shan op bedevaart. Wu Tai ligt in de provincie Shanxi. Shanxi ligt ten westen van de hoofdstad van China, Beijing. Dit is in het noorden van China, dit betekent dat wij zullen vliegen vanuit Guangzhou.

 

 

山西 Shan Xi

ShanXi Shan Xi betekent letterlijk ten westen van de bergen. Dit gebied is in het noorden van China en ligt tegen Binnen-Mongolië aan. De provincie Shanxi staat bekend om hun azijn, de mensen hier kunnen geen dag zonder.

 

 

 

 

桃花潭 Tao Hua Tan

Taohuatan (letterlijk: Perzik Bloesem Vijver) komt voor in het populaire gedicht “Naar Wang Lun”, een gedicht geschreven door de Tang Dynastie poëet Li Bai (701-762):

Taohuatan

李白乘舟將欲行 A boat I have boarded, Li Bai am I, and I’m all set to go,

忽聞岸上踏歌聲 When suddenly from the shore a din I hear, of stomping and singing I know.

桃花潭水深千尺 The water in the Pool of Peach Blossoms is a thousand feet deep,

不及汪倫送我情 Deep not as the parting sentiments, to me, Wang Lun, you show.

 

Taohuatan2

 

Taohuatan ligt in de provincie Anhui. Anhui is een provincie van China. Gelegen in oost China, dwars door de stroomgebieden van de Jangtsekiang rivier en de Huai He rivier. Het grenst aan Jiangsu in het Oosten, Zhejiang in het zuidoosten, Jiangxi in het Zuiden, Hubei in het zuidwesten, Henan in het noordwesten, en Shandong voor een heel klein deel in het noorden.

 

 

舞獅 Leeuwendans

Leeuwendans1 Wat men in Nederland vaak ziet tijdens het Chinese nieuwjaar of andere feestelijkheden is de leeuwendans. De variant in Nederland is vaak de Maleise leeuwensdans dat is dus oorspronkelijk de Zuidelijke Kantonese leeuwendans die later door overzeese Chinezen in Maleisië zijn aangepast. Het leeuwendansen dat wij gaan leren is traditioneel Kantonees.

De zuidelijke leeuw heeft een groter en ronder hoofd, met bont langs de ogen, oren en mond. Traditioneel bestaan er drie varianten van:

  • De rode leeuw heet “Generaal Guan Gong”, en staat voor loyaliteit, broederschap, eer en waardigheid.
  • De zwarte leeuw is een echte vechter, en
  • hij staat voor agressie en kracht. De
  • zwarte leeuw is altijd op zoek naar een
  • In vroegere tijden hingen
  • kungfuscholen vaak een zwarte leeuw
  • buiten hun school. Dat betekende “wij zijn
  • de besten”, en vormde een uitnodiging aan
  • andere kungfuscholen om het tegendeel te
  • De beschermheer van de zwarte
  • leeuw is Zhang Fei, de jongere broer van
  • Guan Gong.
  • De gele leeuw is de keizer. Hij staat voor macht, fortuin, en de hemelen, en representeert de keizerlijke troon. Zijn beschermheer is Liu Bei, de oudere broer van Guan Gong.

Leeuwendans2

 

Met de leeuwendans hoort ook het leren van de instrumenten te bespelen waaronder de trommel, de bekkens en de gong.

De eerste scene van de film 武馆 The Martial Club (1981) is een goede indicatie betreft leeuwendansen.